PFAS-verontreiniging op site Brandweer: bodemsanering nodig

13
sep
2024

Wat zijn PFAS?

  • PFAS is een verzamelnaam voor een grote groep van zo’n 6000 chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen, maar die door de mens zijn gemaakt. Door hun water-, vuil- en vetafstotende eigenschappen, worden ze in veel industriële toepassingen en consumentenproducten gebruikt, zoals brandblusschuim, antiaanbaklagen in kookgerei, waterafstotend textiel, sommige cosmetica en huishoudproducten, enz. Grote hoeveelheden PFAS kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu.

Onderzoek aanwezigheid PFAS afgerond

  • In juni 2021 besliste de Vlaamse Regering om alle locaties in kaart te brengen met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging.
  • Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft een verkennend bodemonderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van PFAS op de sites van Doortstraat 2 (blusoefenterrein – gemeentelijke werkliedenloods) en Processiestraat 22/24 (brandweeroefenterrein – brandweerkazerne) in Opwijk-Centrum.
  • De resultaten van het verkennend bodemonderzoek toonden de aanwijzing aan van verontreiniging met PFAS, waarna er door Departement Zorg no regret-maatregelen werden geadviseerd. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft een beschrijvend bodemonderzoek (BBO) opgelegd.
  • Tijdens dit beschrijvend bodemonderzoek (BBO) wordt in de eerste plaats de verontreiniging in kaart gebracht. Dit gebeurt onder meer door boringen uit te voeren (voor staalname van het vaste deel van de aarde) of peilbuizen te plaatsen (voor staalname van het grondwater). Deze afperking heeft als doel een driedimensionaal beeld te vormen van de verontreiniging in de bodem.
  • Uit het beschrijvend bodemonderzoek blijkt op de site van de brandweerkazerne Processiestraat 22-24 de aanwezigheid van een bodemverontreiniging met PFAS die de bodemsaneringsnormen overschrijdt op welbepaalde percelen, waardoor er gesaneerd moet worden.
  • Voor de verontreinigde gronden zal de bodemsaneringsdeskundige op basis van de concrete situatie ter plaatse  gebruiksadviezen formuleren. Deze gebruiksadviezen zijn praktische handvaten om de betrokkenen correct te informeren en bewust te maken van de gevolgen en risico’s bij het uitvoeren van bepaalde handelingen op of in de verontreinigde grond.
  • Het bodemonderzoek op de site van  Doortstraat 2 is nog niet afgerond. Hier zijn nog geen resultaten bekend. De no regret-maatregelen blijven hier van kracht.

Contacteer ons